Yangına dayanıklı PIR poliüretan sistemler


Flokser Kimya, bina yalıtımında ideal bir kullanım sağlayan, B1 yanmazlık sınıfında geliştirdiği PIR sistemler ile sektörün ihtiyacını karşılıyor. PIR sert köpükler; yüksek ısıl yalıtkanlığa sahip, yüksek sıcaklıklarda kararlı ve yangına karşı dayanıklı olmasının yanı sıra üstün mekanik özellikler gösteriyor

Poliüretan hammadde sistemleri üreticisi ve ihracatçısı Flokser Kimya, bakanlık onaylı ilk poliüretan Ar-Ge merkezindeki yanmazlık laboratuvarında, binaların yalıtımı için yanmazlık özelliği artırılmış özel ürünler geliştiriyor. Poliüretan köpükler, bina yalıtımında enerji ve yakıt sarfiyatını düşürmeye yardımcı oluyor, ideal bir yalıtım ürünü olarak görülüyor. Ancak polimerik malzemelerin yapısı gereği kolay alev alabilmesi nedeniyle panel aralarında kullanılan poliüretan köpüğün yanmazlığının geliştirilmesi ve alev geciktirici özelliğin kazandırılması gerekiyor.

Dış cephe ve çatı yalıtımında kullanılan sandwich panellerin üretiminde kolay alev alabilen poliüretan köpükler, yanmaya karşı daha dirençli PIR ürünlerden daha fazla kullanılıyor. Ancak “Binaların Yangından Korunması” yönetmeliği kapsamında inşaat sektöründe dış cephelerin yüksek binalarda yanmaz malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekiyor. Bu yasal zorunlulukla birlikte yanmazlığı artırılmış poliüretan yalıtım malzemelerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Sandwich panel üretimi için yangına dayanıklı PIR sistemler geliştiriyor
Flokser Kimya’nın Ar-Ge merkezinde sadece yanmazlık çalışmalarına özel ekipmanlar bulunan, yanma dayanımını artırma çalışmalarının ve yanma dayanım testlerinin yapıldığı ayrı bir laboratuvar bulunuyor. Bu laboratuvarda geliştirilen yanma dayanımı artırılmış ürünler, ayrıca akredite dış test laboratuvarlarında da test ediliyor.

Poliüretan köpüklerde yanmazlığı sağlayan çeşitli katkı malzemelerin yanı sıra izosiyanat gruplarının siklotrimerizasyonu ile elde edilen poliizosiyanürat (PIR) sistemler kullanılıyor. Yüksek mekanik özellik gösteren PIR sistemler; yüksek ısıl yalıtkanlığı, yüksek sıcaklıklara ve yangına karşı dayanıklılığı, mikrop ile küflere karşı direnç göstermesi ile sektörün ihtiyacını karşılıyor. Continuous üretim hatlarında, sisteme poliol karışımı ile birlikte katalizör, katkı ve şişirici ajan verilerek, izosiyanat ile reaksiyonu sonucunda elde edilen PIR sert köpükler ile yanma dayanımı yüksek sandwich panel üretimi yapılıyor.

PIR sprey köpük, yalıtımda yüksek performans ve üstün dayanım sağlıyor
Ayrıca Flokser Kimya’nın ürün gamına eklediği artırılmış yanma dayanımına sahip özel bir ürün olan PIR sprey köpük; duvar, çatı, zemin gibi alanlara yüksek performanslı izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Düzgün yüzey, üstün termal dayanım ve boyutsal kararlılığa sahip olmasının yanı sıra uygulayıcıya da PUR sprey ürünler gibi hacimce 1:1 oranında kolay kullanım sağlıyor.